Hoe presteert en functioneert mijn gebouw?
Is het niet gek dat we niet weten hoe gebouwen presteren? Ook als we nieuw bouwen is het zelden zo dat we meten en weten hoe de gebouwen ‘het doen’. Helaas is de norm dat we vaak meer dan een jaar onderweg zijn om alle opleverpunten weggewerkt te krijgen. Maar dan nog: voldoet het gebouw aan de specificaties en wordt het gebouw tijdens de exploitatie goed gebruikt?
Is het niet logisch dat we inzicht hebben hoe het gebouw presteert en functioneert? Als we onze auto naar de garage brengen stoppen we de stekker erin en krijgen we uitgelezen hoe hij ervoor staat, en wanneer wat vervangen moet worden.
Inzicht in het gebruik en verbruik van het gebouw
Juist in deze tijd is luchtkwaliteit, energieverbruik en ruimtegebruik cruciaal. Dit was al zo, maar nu komt hier extra de nadruk op. Waarom niet een simpel dashboard om inzicht te krijgen in temperatuur, CO2-gehalte, verbruik, bezetting en benutting van ruimten. Waarom is dit niet standaard bij ieder gebouw? Dit is geen ‘rocket science’, alleen maar lastig.
Als je dit hebt kun je dit makkelijk uitbreiden, al naar gelang van de behoefte. Welke ramen staan open, hoeveel parkeerplaatsen zijn er, wanneer moet onderhoud uitgevoerd worden, waar staan welke meubels et cetera?
Natuurlijk is de wens om vanuit het ontwerp je model met BIM in te richten en zo door te stomen naar je (vastgoed)beheer en je FMIS, met het inzicht via een dergelijk dashboard. En tijdens het gebruik natuurlijk de systemen en instellingen weer optimaliseren op basis van de data die ontstaan.
Is de klant geen koning?
Deze toepassing van technologie neemt nu gelukkig een grote vlucht. Helaas is het nog zo dat aanbieders of maar een deel leveren of je gijzelen voor langere tijd tegen hoge kosten. Nu is het nog veelal de situatie dat platformen en systemen die niet of alleen tegen hoge kosten kunnen of mogen worden gekoppeld. Opdrachtgevers/gebruikers moeten zelf in control kunnen zijn en tijdens het gebruik aanpassingen en verbeteringen kunnen doorvoeren.
Gek genoeg levert de markt dit niet standaard. Als opdrachtgever moet je hier het voortouw in nemen. Gebouwen zitten vol sensoren, zeker bij nieuwbouw is het helemaal geen punt meer. Elk gebouw moet inzicht leveren over het functioneren. Iedere facilitaire of vastgoedorganisatie of -afdeling moet hierop kunnen sturen. Zo is het realiseren van 20% reductie in huisvestingkosten een peuleschil, bieden we gezonde lucht en verspillen we geen energie. Is dit niet wat gebouwen moeten doen?
Auteur: Peter Ruchti