Stadswerf Oostenburg

Stadswerf Oostenburg Ontwikkeling (SOO) is een samenwerkingsverband tussen vastgoedbeheerder en ontwikkelaar SteenWell en VORM. SOO heeft de herontwikkeling van de voormalige werven van Stork Werkspoor op Oostenburgereiland in de binnenstad van Amsterdam ter hand genomen. Er worden ruim 1.500 woningen ontwikkeld. Een groot deel wordt aan beleggers verkocht en een deel is voor de vrije verkoop. draaijer+partners is betrokken als projectmanager voor de ontwikkelaars.

“Kan waarde worden gecreëerd voor de ontwikkelaars en beleggers door het gebied te versterken met community-diensten en een gebruikersgerichte beheerorganisatie?”

Ambiëren

De stadswijk kan aantrekkelijker worden door het inrichten van een centrale beheerorganisatie om de bewoners te ontzorgen en diensten te bieden. De ontwikkelaars hebben behoefte aan een gebruikersgerichte beheerorganisatie.

Steenwell heeft draaijer+partners gevraagd om deze ambitie te vertalen voor dit nieuwe woongebied. De opgave is opgepakt in nauwe samenwerking met Oxxer.

"Ik wil graag dat de bewoners gefaciliteerd worden zoals ik zelf gefaciliteerd wil worden! Nu levert beheer vaak gedoe en wordt de kans om een community te creëren niet opgepakt."

Sylvester Snijder - Steenwell

Analyseren

Wat kan in de lopende ontwikkeling nog worden toegevoegd om te bewoners te beter te bedienen, met de wetenschap dat de beleggers al zijn betrokken? Wij hebben een (reken)model opgesteld om de beheerkosten en het community-management inzichtelijk te maken.

Hierdoor is aangetoond dat binnen de standaard beheervergoedingen een fysieke en digitale plek kan worden ingericht. De beheerorganisatie met servicedesk ontzorgt de bewoners en beleggers en stuurt alle beheer- en community-diensten aan.

Implementeren

De beheerorganisatie kan met behulp van moderne systemen en tools en een professionele aansturing worden ingericht tegen een marktconforme beheervergoeding. Het is aan de beleggers om te beslissen om dit concept voor deze nieuwe stadswijk te implementeren.

Onze analyse heeft aangetoond dat binnen de standaard beheervergoedingen een fysieke en digitale plek kan worden ingericht om alle beheer- en community-diensten aan te sturen.

Resultaten

x   Directe dagelijkse ontzorging van bewoners en beleggers

x   Een aantrekkelijke stadswijk voor bewoners en beleggers

x   Eén centraal punt voor alle gebouwgebonden activiteiten en community-services

Peter
Peter Ruchtiklantregisseur
Marieke
Marieke Winterprocesmanager

Gerelateerde referenties